Słodkości od Sylwii

Przepis na pączki

SKŁADNIKI

CIASTO:
1 kg mąki (najlepiej tortowej)
100g drożdży
100g cukru
0,5 l mleka
6 żółtek
1 całe jajko
Szczypta soli
5 łyżek oleju
1 cukier waniliowy
1 kieliszek wódki lub spirytusu
1 l oleju do smażenia

NADZIENIE:
marmolada, toffi, budyń

Do dużej miski trzeba wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalać ciepłym mlekiem – dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do wyrośniętej masy dodaj jajko, szczyptę soli, oliwę, alkohol i resztę cukru – dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę i żółtka – ciągle mieszając. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 30min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na części, wałkuj placki grubości 1 cm i wycinaj krążki np. szklanką. Wycięte koła układać na blacie podsypanym mąką i zostaw do wyrośnięcia na ok. 15 min. W tym czasie w garnku rozgrzej olej. Do nagrzanego oleju wrzuć wyrośnięte krążki, kiedy się zarumienią – przekręć patyczkiem na drugą stronę. Usmażone wyjmuję na papier aby odsączyć je z tłuszczu. Wystudzone pączki nabij szprycą nadzieniem – marmolada, toffi, budyń itp. Całość posyp cukrem pudrem. Smacznego !!!

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl